Представители на Пожарна безопасност и защита на населението“, общинските  предприятия

...
Представители на Пожарна безопасност и защита на населението“, общинските  предприятия
Коментари Харесай

Институции и депутати се включиха в общинския щаб за овладяване на щетите от бурята

Представители на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, общинските  предприятия и звена, и компании, които се включват в разчистването на Русе след тежката стихия от тази заран, бяха събрани на щаб при кмета Пенчо Милков.

В него се включи и регионалният шеф Анатоли Станев, както и депутатите от 19 МИР Крум Зарков, Светлин Стоянов и Димитър Недялков.

„ Явлението, което следим, се назовава „ супер клетка “, изясни специалистът от Метеорологична обсерватория-Русе към Националния институт по метеорология и хидрология Емил Иванов. Той напомни, че за интензивни се смятат преваляванията до 10 л./ кв. м за час, а в Русе това количество е паднало единствено в границите на 5 минути тази заран. Тогава станцията при Русенския университет е отчела 38 л./кв. м, а тази при Флотската кула 20 л./кв. м. Пороят е бил в комбиниране и с рисковия и доста бърз вятър (над 20 м/с) „ шквал “, който непрестанно трансформира посоката на придвижването си.

Синоптичната конюнктура остава усложнена, показаха от обсерваторията. Налични са неустойчиви въздушни маси, които пораждат поройни превалявания. Не са изключени мощни гръмотевици и градушки. След подадено заявление синоптиците могат да издадат на жителите документи за обективната метеорологична конюнктура, които да послужат при правосъдни искове.

Директорът на ПБЗН ком. Валентин Красналиев разясни, че към 12 ч. през днешния ден от телефон 112 са постъпили 241 сигнала за наводнени изби, избени пространства и подземни гаражи, паднали дървета и ламарини от здания. От службата обявиха, че имат потребност от електрически помпи за отводняване, които да заменят атмосферните, защото задимяват пространствата при потребление на закрито.

Директорът на дирекция „ Хуманитарни действия “ Катя Петрова осведоми за положението на другите здравни, просветителни и културни институции, както и обществените услуги, които се дават в Русе. Силният вятър е отнесъл покрива на хранилището на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “, а музеят на Калиопа и на Баба Тонка са със счупени стъкла и течове. Голям теч има и в постройката на Градската художествена изложба. Комплексният онкологичен център също е с отвеян покрив.

Областният шеф Анатоли Станев осведоми, че с изключение на в Русе, вреди има и на територията на Иваново.

Кметът Пенчо Милков разгласи, че след нормализиране на обстановката Общината ще потърси помощ от страната за нанесените вреди от Фонда за бедствия и повреди.

„ Готови сме да спомагаме, с цел да получат засегнатите региони помощ от страната. Колкото по-прецизно се приготви документите в този момент, толкоз по-голям е шансът е да получат обезщетение “, съобщи Крум Зарков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР